Ciasto Snikers

  • wyświetlono: 1907 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Jest to moje ulubione ciasto . Robię je na Święta i specjalne okazje.

Barbarka509157
  • 4min

Składniki

Polewa orzechowa :
1/2 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
Składniki ciasta (na 3 blaty):
60 dag mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody
1 opakowanie cukru waniliowego
Kremy:
2 op budyniu waniliowego
1 puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Snikers

  • 1. W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy. Pogotować chwilę na średnim ogniu- do rozpuszczenia cukru. Odstawić do przestudzenia.

    Dużą, gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny. Najlepiej przygotować 3 blachy, ale jeśli nie ma takiej możliwości jedna również wystarczy( przygotować wówczas dodatkowo 2 kawałki papieru lub folii). Piekarnik nagrzać do 1750C.
    Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną (lub rozdrobnić margarynę z mąką palcami). Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładki ciasto. Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Delikatnie przenieść na przygotowaną blaszkę. Można również rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i przenieść razem z papierem na blachę( również delikatnie podsypać mąką, żeby ciasto zbyt mocno nie przywarło do papieru lub folii). Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową. Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde. Ciaso przenosić z blachy dopiero kiedy przestygnie- zaraz po upieczeniu jest zbyt miękkie i się połamie.
    Budynie ugotować zgodnie i instrukcją na opakowaniu używając 1/3 mleka mniej. Przestudzić.
    Puszkę mleka skondensowanego gotujemy na małym ogniu, w garnku z wodą 2,5- 3 godziny, pilnując poziomu wody( aby cały czas zakrywała puszkę). Po tym czasie puszkę wyjąć i wystudzić.
    Gotowe, zimne blaty ciasta przełożyć kremami. Na pierwszy blat rozłożyć budyń, przykryć go ciastem. Następnie rozsmarować na nim kajmak, przykryć płatem z orzechami.
    Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby lekko zmiękło od kremów. Same płaty można przygotować nawet 2 dni przed połączeniem całości. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Porady

Ciasto najlepiej spożywać na następny dzień jak zmięknie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Snikers

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto snikers pieczony

Jak już zdążyliście chyba zauważyć...

snikers

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto Snikers

:-) Gorąco polecam (-:

Sniker.s

Dodane przez: Annna MM

Ciasto snikers

Dosyć często piekę snikersa jest...

image-1beoxn6

Dodane przez: paulette17

Ciasto Snikers

Bardzo miodowy placek. Przekładamy...

SNIKERS

Dodane przez: ela7751

Ciasto-SNIKERS

Przepis cioci Heli

image-29rxs8b

Dodane przez: KejtKejt

Ciasto Snikers bez pieczenia

Przepyszne!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE