Smaczne "flaczki" z drobiowych żołądków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso wymoczyć, umyć, zalać zimną wodą, zagotować, wylać pierwszy wywar. Żołądki oczyścić, pokroić w paseczki .Zalać gotującą wodą.
Dodać włoszczyznę, ziele angielskie, listek laurowy, sól, gotować jak rosół na malutkim ogniu. Udko i skrzydełka wyjąć wcześniej, żołądki muszą się gotować dłużej.
Skrzydełka i udko oddzielić od kości, pokroić w kawałki, wszystko wrzucić do wywaru.
Zagotować, do gotujących się flaczków dodać przyprawę do flaków, paprykę, roztarty majeranek, pokrojoną marchewkę z rosołu. pieprz, paprykę w proszku, sól, gałka muszkatołową, majeranek. Wszystko gotować około 10 min.
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę
Wlać zasmażkę do flaków, gotować około 7 min, doprawić pieprzem wg uznania.
Podawać z bułką lub ulubionym chlebem. ( ten na fotce własnoręcznie pieczony)
Porady
zamiast udka i skrzydełek można dać żeberka, najlepiej wędzone:)
Komentarze