Smaczna alternatywa dla flaczków wołowych i wieprzowych.
Składniki:
2-3 ćwiartki z kurczaka
1,5 kg żołądków drobiowych
średnia marchewka
kawałek selera
mała pietruszka
cebula
kawałek pora
nać selera
lubczyk
zielona pietruszka
przyprawa do flaków
majeranek
pieprz czarny i ziołowy
sól
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
papryka słodka mielona
papryka ostra mielona
olej i mąka do zasmażki
Flaczki z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą, lekko osolić, zagotować. Następnie wodę odlać, zalać świeżą, powtórnie osolić i gotować do miękkości żołądków. Pokroić w paski.
2.Ćwiartki z kurczaka oczyścić, włożyć do garnka, zalać wodą, lekko osolić. Zagotować i odszumować. Dodać marchew, selera i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, cebulę pokrojoną w kostkę, gałązkę selera i lubczyku, kawałek pora w całości, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości mięsa.
3.Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w paski. Włożyć do wywaru razem z żołądkami. Doprawić przyprawą do flaków, solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Zagotować, zagęścić zasmażką sporządzoną z oleju i mąki. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z pieczywem.
Komentarze