Flaczki z żołądków drobiowych

4.5 (178 ocen)

Smaczna alternatywa dla flaczków wołowych i wieprzowych.

Składniki:

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka
    1,5 kg żołądków drobiowych
    średnia marchewka
    kawałek selera
    mała pietruszka
    cebula
    kawałek pora
    nać selera
    lubczyk
    zielona pietruszka
    przyprawa do flaków
    majeranek
    pieprz czarny i ziołowy
    sól
    2 liście laurowe
    3 ziarna ziela angielskiego
    papryka słodka mielona
    papryka ostra mielona
    olej i mąka do zasmażki
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Flaczki

Flaczki z żołądków drobiowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żołądki umyć, oczyścić, zalać wodą, lekko osolić, zagotować. Następnie wodę odlać, zalać świeżą, powtórnie osolić i gotować do miękkości żołądków. Pokroić w paski.
  • 2. Ćwiartki z kurczaka oczyścić, włożyć do garnka, zalać wodą, lekko osolić. Zagotować i odszumować. Dodać marchew, selera i pietruszkę starte na dużych oczkach tarki, cebulę pokrojoną w kostkę, gałązkę selera i lubczyku, kawałek pora w całości, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować do miękkości mięsa.
  • 3. Mięso wyjąć, obrać z kości, pokroić w paski. Włożyć do wywaru razem z żołądkami. Doprawić przyprawą do flaków, solą, pieprzem czarnym i ziołowym, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Zagotować, zagęścić zasmażką sporządzoną z oleju i mąki. Przed podaniem posypać zieloną pietruszką. Podawać z pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żołądki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować