Słowacki ser smażony

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pierwszy raz jadłam go kilka lat temu, podczas wakacji na Słowacji. Teraz często gości namoim stole. Smak zawdzięcza panierce.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    ● 40 g sera żółtego w kawałku (koniecznie bez dziur)
    ● jajko
    ● mąka
    ● bułka tarta
    ● przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, mielona słodka papryka, czosnek granulowany
    ● olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Słowacki ser smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słowacki ser smażony 1. Ser kroimy na plastry grubości
    ok. 1 cm.
  • 2. W jednej miseczce mieszamy
    jajko z przyprawą uniwersalną, do drugiej wsypujemy
    mąkę, a w trzeciej przygotowujemy
    panierkę: bułkę
    tartą mieszamy z przyprawami
    (ilość wg uznania – ale im więcej przypraw, tym lepiej): solą, pieprzem,
    papryką i czosnkiem.
  • 3. Ser panierujemy kolejno:
    w jajku, mące, jajku, bułce tartej.
    Rozgrzewamy na patelni olej
    (musi przykryć dno). Ser smażymy
    na złoty kolor – mniej więcej
    pół minuty z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować