Ser smażony

4.5 (174 ocen)

  • 14 godz.
  • Dla 1 osoby

odkąd pamiętam taki ser zawsze robiła moja babcia, bardzo mi smakował i smakuje do dzisiaj

  • 14 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 0,5 kilograma sera twarogowego tłustego
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 żółtko
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasty Ser

Ser smażony - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser przełożyć do metalowej miski i rozdrobnić widelcem. Dodać sodę i sól, wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Rano ponownie rozdrabniamy ser widelcem. W garnku zagotować wodę. Na garnek z gotującą się wodą położyć metalową miskę z serem. Ser zacznie się topić i trzeba go cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. Smażymy tak do momentu, aż ser stanie się kremowy i nie będzie w nim żadnych grudek. Następnie dodajemy 1 żółtko i energicznie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Ser przelewamy do porcelanowej miseczki, w której będziemy go przechowywać i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest jeszcze gorący przykryć folią spożywczą, wówczas na wierzchu nie powstanie kożuch. Ser po ostygnięciu należy przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować