1.Ser przełożyć do metalowej miski i rozdrobnić widelcem. Dodać sodę i sól, wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Rano ponownie rozdrabniamy ser widelcem. W garnku zagotować wodę. Na garnek z gotującą się wodą położyć metalową miskę z serem. Ser zacznie się topić i trzeba go cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. Smażymy tak do momentu, aż ser stanie się kremowy i nie będzie w nim żadnych grudek. Następnie dodajemy 1 żółtko i energicznie mieszamy. Podgrzewamy jeszcze 1 minutę cały czas mieszając. Ser przelewamy do porcelanowej miseczki, w której będziemy go przechowywać i odstawiamy do ostygnięcia. Najlepiej jest jeszcze gorący przykryć folią spożywczą, wówczas na wierzchu nie powstanie kożuch. Ser po ostygnięciu należy przechowywać w lodówce.
Komentarze