Słoikowy torcik ananasowy

0 (0 ocen)

Biszkopt pieczony w słoiku i torcik ze słoika ? czemu nie.

Składniki:

  • Biszkopt :
    2 jajka
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 łyżka cukru
    2 szczypty proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Pianka :
    4 łyżki jogurtu greckiego
    1 galaretka truskawkowa
    sok z jednej puszki ananasa
    woda ( dopełnić do soku do pojemności 400 ml )
    Dodatkowo :
    1 puszka ananasa ( plastry )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Galaretki

Słoikowy torcik ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 słoiki o pojemności 300 - 350 ml posmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
    Do wysokiego naczynia wbić jajka, dodać oba cukry i ubić na puch, dodać olej i przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wymieszać.
    Ciasto rozdzielić do słoików i wstawić je do piekarnika na 15 - 20 minut w zależności od piekarnika.
    Słoiki z upieczonymi biszkopcikami wystudzić.
    Gdy ostygną oczyścić ścianki słoików powyżej biszkoptów.
    Gdy biszkopty się piekły odlać do rondelka sok z ananasa, dopełnić wodę do 400 ml i zagotować.
  • 2. Wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać.
    Ananasy pokroić na mniejsze kawałki.
    Do jogurtu greckiego wlać połowę tężejącej galaretki, wymieszać i połowę masy wyłożyć na biszkopt w słoikach.
    Ananasy podzielić na 2 części, jedną wyłożyć równo na 3 słoiki, zakryć resztą masy jogurtowej i wstawić na chwilę do lodówki.
    Gdy stężeje masa wyłożyć resztę ananasa i zalać odłożoną tężejącą galaretką.
    Deser ponownie na chwilę schować do lodówki a potem zajadać prosto ze słoiczka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Ananas Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować