Torcik kokosowo-ananasowy

  • wyświetlono: 657 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Intensywnie ananasowy krem, przykryty intensywnie kokosowym plackiem, a to wszystko na delikatnym biszkopcie.

Świat Wypieków

Składniki

Biszkopt:

4 jajka
120g mąki tortowej
120g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Placek kokosowy:

5 białek
215g drobnego cukru
200g wiórków kokosowych

Krem:

1 budyń śmietankowy
ananasy w puszce
250g masła
1 łyżka cukru
50g cukru pudru (opcjonalnie)

Do nasączenia:

1-2 łyżki likieru kokosowego (np. malibu lub canari)
trochę gorącej wody

Polewa:

200g białej czekolady

Dodatkowo:

100g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik kokosowo-ananasowy

  • 1. Przygotowanie ciasta można zacząć od ugotowania budyniu, który musi dość długo się chłodzić. Syrop z ananasów uzupełnij wodą do 375ml. Odlać 1/2 szklanki syropu i wymieszać w niej proszek budyniowy i łyżkę cukru. Resztę syropu z wodą zagotować. Nadal gotując wlać budyń i intensywnie mieszać, aż masa zrobi się gładka i gęsta. Budyń przykryć folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni masy. Zapobiegnie to powstaniu skorupy. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
  • 2. Piekarnik nagrzać do 180°C. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki cienko posmarować masłem.
  • 3. Przygotować biszkopt: oddzielić białka od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać. Białka ubić. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder i ubijać do uzyskania sztywnej, puszystej i błyszczącej masy. Dodawać po jednym żółtku miksując na wolnych obrotach aż składniki się połączą. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. asę przelać do tortownicy i piec przez 30-40 minut. Biszkopt jest gotowy, kiedy delikatnie dotknięty palcem jest sprężysty.
  • 4. Przygotować placek kokosowy. Białka ubić ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania sztywnej i gładkiej masy. Dodać kokos i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy i piec w 190°C przez 15-20 minut. Wystudzić.
  • 5. Przygotować krem: masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu i dalej miksować. Dodać pokrojone w kostkę ananasy i wymieszać.
  • 6. Likier kokosowy rozcieńczyć gorącą wodą tak, żeby nam smakował :)
  • 7. Biszkopt ułożyć na dnie tortownicy. Nasączyć go ponczem. Równomiernie rozprowadzić krem i przykryć plackiem kokosowym.
  • 8. Przygotować polewę: białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozprowadzić na cieście.
  • 9. Wiórki kokosowe uprażyć na suchej patelni, posypać nimi ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptkokoskrem budyniowyananasy

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik kokosowy

Dodane przez: Joanna Kryla

Torcik kokosowy

Pyszny kokosowy torcik, z którego...

torcik ananasowo - cytrynowy

Dodane przez: capri

torcik ananasowo-cytrynowy

Proste i orzeźwiające ciacho z...

tort kokosowo-ananasowy

Dodane przez: anka1988

Tort kokosowo-ananasowy

Torty piekę na szczególne okazje,...

image-0uk1yyu

Dodane przez: KejtKejt

Torcik kokosowy

Dla miłośników kokosowych smaków

Tort ananasowo-kokosowy

Dodane przez: RedakcjaPP

Tort ananasowo-kokosowy

Torty to moja specjalność. Ten...

Gotowe ciasto

Dodane przez: 2milutka

Ciasto kokosowo-ananasowe

Pyszne wilgotne rozpływające się...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE