Słodkie ziemniaki zapiekane z cukinią, kukurydzą i kokosem

0 (0 ocen)

  • 60 min

pyszna kombinacja smakowa

  • 60 min

Składniki:

  • 2 małe bataty lub 1 większy
    1 cukinia
    1 mała puszka kukurydzy
    1 szklanka mleka sojowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    1 łyżka masła klarowanego lub oleju rzepakowego
    1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki startego żółtego sera
    kawałek korzenia imbiru (około 1cm)
    garść czipsów kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodkie ziemniaki zapiekane z cukinią, kukurydzą i kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Imbir obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  • 2. Cukinię umyć i podobnie pokroić (nie obierać).
  • 3. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/4 szklanki wody i wlać do mleka z warzywami, mieszając. Zdjąć z ognia.
  • 4. Bataty obrać, pokroić w dość cienkie plasterki.
  • 5. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
  • 6. Mleko sojowe zagotować z masłem, imbirem i wiórkami kokosa.
  • 7. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • 8. Do mleka dodać bataty, po około 2 minutach wrzucić cukinię i kukurydzę. Wszystko razem gotować jeszcze 3-5 minut na wolnym ogniu.
  • 9. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać żółtym serem.
  • 10. Zapiekać przez około 25 minut.
  • 11. Po wyjęciu z piekarnika posypać zapiekankę czipsami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować