Słodka zapiekanka ryżowa

0 (0 ocen)

Zapiekanka ryżowa z dżemem dyniowym i masą słonecznikową, całość doprawiona nutką cynamonu.

Składniki:

  • Masa ryżowa:
    5 szklanek ryżu ugotowanego na sypko
    3 jajka
    3 łyżki masła
    5 łyżek cukru

    Masa słonecznikowa:
    200 g słonecznika łuskanego
    1 jajko
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    300 g dżemu dyniowego
    20 g cukru cynamonowego
    margaryna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy Zapiekanki

Słodka zapiekanka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodka zapiekanka ryżowa 1. Na masę ryżową masło rozpuścić i wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami. Naczynie żaroodporne (średnica dna - 21 cm) natłuścić margaryną - wyłożyć 1/3 masy ryżowej.
  • Słodka zapiekanka ryżowa 2. Składniki na masę słonecznikową wymieszać i wyłożyć na pierwszą warstwę ryżu.
  • Słodka zapiekanka ryżowa 3. Na słonecznik wyłożyć drugą porcję masy ryżowej, następnie równomiernie rozprowadzić dżem i jako ostatnią warstwę wyłożyć pozostałą ilość masy ryżowej.
  • Słodka zapiekanka ryżowa 4. Całość posypać równomiernie cukrem cynamonowym.
  • Słodka zapiekanka ryżowa 5. Widok zapiekanki z boku.
  • Słodka zapiekanka ryżowa 6. Zapiekać 30 min bez przykrycia w temperaturze 200 st. C.
    Podawać na ciepło lub na zimno.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Słonecznik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować