Przepyszna i zdrowa zapiekanka z kaszy jaglanej, przekładana warstwą twarogu, ulubionego dżemu i owoców. Idealna jako jarski obiad, może stanowić również zdrowy deser czy też pożywne śniadanie!
40 min
Składniki:
Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
30 dag twarogu półtłustego
16 g cukru wanilinowego
1 łyżka gęstego jogurtu greckiego/ kwaśnej śmietany
dwa dojrzałe banany
garść płatków migdałowych
1 łyżeczka masła plus odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
dżem wiśniowy najlepiej z kawałkami owoców
Zapiekanka z kaszy jaglanej i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnku rozpuścić łyżeczkę masła i wsypać kaszę. Prażyć przez około minutę, po czym wlać szklankę wody, przykryć i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut, wlać kolejną szklankę wody i gotować do momentu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Ser przełożyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy i jogurt, lekko rozdrobnić widelcem do połączenia się składników w jednolitą masę(wedle uznania dosłodzić do smaku). Banany obrać i pokroić i centymetrowe plasterki.
2.Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem. Ułożyć w nim kolejno: warstwę kaszy, warstwę masy serowej, warstwę dżemu, warstwę kaszy. Na wierzchu ułożyć plasterki bananów i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i zapiekać około 20 minut.
3.Podawać od razu po upieczeniu, polane miodem, syropem klonowym lub gęstym jogurtem. Choć ta zapiekanka to kwintesencja smaku zaklęta sama w sobie, zatem na zdrowie!
Komentarze