Zapiekanka z kaszy jaglanej i twarogu

4.5 (195 ocen)

  • 40 min

Przepyszna i zdrowa zapiekanka z kaszy jaglanej, przekładana warstwą twarogu, ulubionego dżemu i owoców. Idealna jako jarski obiad, może stanowić również zdrowy deser czy też pożywne śniadanie!

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 szklanka kaszy jaglanej
    30 dag twarogu półtłustego
    16 g cukru wanilinowego
    1 łyżka gęstego jogurtu greckiego/ kwaśnej śmietany
    dwa dojrzałe banany
    garść płatków migdałowych
    1 łyżeczka masła plus odrobina do wysmarowania naczynia żaroodpornego
    dżem wiśniowy najlepiej z kawałkami owoców



Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżem wiśniowy Zapiekanki

Zapiekanka z kaszy jaglanej i twarogu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku rozpuścić łyżeczkę masła i wsypać kaszę. Prażyć przez około minutę, po czym wlać szklankę wody, przykryć i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut, wlać kolejną szklankę wody i gotować do momentu, aż kasza całkowicie wchłonie wodę. Ser przełożyć do miseczki, dodać cukier wanilinowy i jogurt, lekko rozdrobnić widelcem do połączenia się składników w jednolitą masę(wedle uznania dosłodzić do smaku). Banany obrać i pokroić i centymetrowe plasterki.
  • 2. Naczynie do zapiekanek wysmarować masłem. Ułożyć w nim kolejno: warstwę kaszy, warstwę masy serowej, warstwę dżemu, warstwę kaszy. Na wierzchu ułożyć plasterki bananów i posypać płatkami migdałowymi, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. C i zapiekać około 20 minut.
  • Zapiekanka z kaszy jaglanej z twarogiem 3. Podawać od razu po upieczeniu, polane miodem, syropem klonowym lub gęstym jogurtem. Choć ta zapiekanka to kwintesencja smaku zaklęta sama w sobie, zatem na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Płatki Twaróg Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować