Słodka fantazja

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Bardzo lubię słodkości,a przygotowywanie ich sprawia mi największą przyjemność. To ciasto za każdym razem jest tak samo pyszne.

Składniki:

  • Biszkopt: po 3/4 szkl. mąki
    tortowej i ziemniaczanej
    ● 6 jajek
    ● 1,5 szkl. cukru pudru
    ● 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● sól. Krem:
    3 masła
    ● 2 masła roślinne
    ● 2 żółtka
    ● jajko
    ● 1/2 szkl. cukru pudru
    ● dowolny aromat.
    Oraz: 2 galaretki truskawkowe
    ● 20 dag mrożonych
    truskawek
    ● masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodka fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ze szczyptą
    soli ubijamy na sztywną pianę.
    Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo
    cukier puder i żółtka.
    Mąki przesiewamy i mieszamy
    z proszkiem. Wsypujemy do piany,
    delikatnie mieszamy.
  • 2. Ciasto wlewamy do prostokątej
    blachy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
    Pieczemy w temp. 160 °C ok.
    15 minut. Gdy ciasto podrośnie,
    zwiększamy temperaturę
    do 200 °C i pieczemy jeszcze
    15 minut. Zostawiamy 10 minut
    w piekarniku przy uchylonych
    drzwiczkach. Wyjmujemy z formy
    i przekrawamy.
  • 3. Krem: ucieramy masła. Jajko
    i żółtka ubijamy na parze z cukrem
    pudrem, studzimy. Dodajemy
    do masła, ucieramy na
    puszysty krem. Dodajemy aromat,
    mieszamy. Spód ciasta
    wkładamy do blachy, smarujemy
    kremem, przykrywamy drugim
    biszkoptem i smarujemy
    pozostałym kremem.
  • 4. Galaretki rozpuszczamy
    w 800 ml wrzącej wody. Na
    kremie układamy truskawki
    i zalewamy tężejącymi galaretkami.
    Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować