Słodka fantazja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę.
Ciągle ubijając, dodajemy stopniowo
cukier puder i żółtka.
Mąki przesiewamy i mieszamy
z proszkiem. Wsypujemy do piany,
delikatnie mieszamy.
2.Ciasto wlewamy do prostokątej
blachy natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
Pieczemy w temp. 160 °C ok.
15 minut. Gdy ciasto podrośnie,
zwiększamy temperaturę
do 200 °C i pieczemy jeszcze
15 minut. Zostawiamy 10 minut
w piekarniku przy uchylonych
drzwiczkach. Wyjmujemy z formy
i przekrawamy.
3.Krem: ucieramy masła. Jajko
i żółtka ubijamy na parze z cukrem
pudrem, studzimy. Dodajemy
do masła, ucieramy na
puszysty krem. Dodajemy aromat,
mieszamy. Spód ciasta
wkładamy do blachy, smarujemy
kremem, przykrywamy drugim
biszkoptem i smarujemy
pozostałym kremem.
4.Galaretki rozpuszczamy
w 800 ml wrzącej wody. Na
kremie układamy truskawki
i zalewamy tężejącymi galaretkami.
Wstawiamy do lodówki.
Komentarze