Śliwkowe z budyniem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Zarówno przygotowanie, jak i jedzenie tego ciasta to czysta przyjemność.
Można go zrobić z każdymi owocami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto ;
    margaryna - 250 g
    żółtka jaj - 2 szt
    jajko - 1 szt
    mąka - 4 szkl pełne
    cukier - 1/2 szkl
    śmietana - 2 łyżki
    proszek do pieczenia- 1,5 łyżeczki
    Budyń :
    budyń śmietankowy - 3 opak bez cukru (58 g x 3 )
    mleko - 5 szkl
    cukier - 4 łyżki
    Kruszonka :
    cukier - 5 łyżek
    cukier waniliowy - 1 łyżka
    masło - 60 g
    mąka pszenna - 0,5 szkl
    Dodatkowo :
    śliwki węgierki - 800 g
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Śliwkowe z budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto;
    Do miski wsypać mąkę, dodać pozostałe składniki, zagnieść kruche ciasto, włożyć na kilka minut do lodówki.
    Śliwki umyć, wypestkować, przepołowić na pół.
  • 2. Budyń:
    W rondlu zagotować połowę mleka z cukrem, pozostałe mleko rozmieszać z proszkiem budyniowym, wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia budyniu.
  • 3. Kruszonka:
    Masło rozpuścić, ostudzić.
    Do miski wsypać oba cukry, dodać mąkę i roztopione masło, dobrze rozetrzeć palcami na kruszonkę.
  • Śliwkowe z budyniem i kruszonką 4. Blachę o wymiarach 40 × 26 wysmarować tłuszczem, wylepić dno i boki ciastem.
    Ułożyć na cieście połówki śliwek, zalać śliwki gorącym budyniem, posypać kruszonką.
    Włożyć blachę z ciastem do nagrzanego do 180 stop. Piekarnika, piec przez ok. 60 minut.
    Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować