Śliwkowa biała dama z dżemem wiśniowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To ciasto jest dość nietypowe, ale smakuje wybornie. Wystarczy niewiele składników, aby cieszyć się jego smakiem.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 białek
    Pół szklanki oleju rzepakowego
    2/3 szklanki cukru
    2,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    Szczypta soli
    Około 20-25 dag śliwek (najlepiej węgierek)
    Niewielki słoiczek dżemu wiśniowego (około 200 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Śliwkowa biała dama z dżemem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z szczyptą soli na puszystą masę. Wsyp cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia. Następnie wsyp proszek budyniowy, stale miksując, a na końcu wlej cienkim strumieniem olej. Masę podziel na dwie części. Każda wyłóż do blaszki o wymiarach 24 na 30 cm. Na wierzch wyłóż umyte, obrane i pokrojone kawałki śliwek. Piecz każdą z warstw około 25 minut w temperaturze 180 stopni (aż się zarumieni i ciasto zacznie odstawać od brzegów blaszki). Po wystudzeniu posmaruj jedną warstwę ciasta cienko dżemem wiśniowym i przykryj drugą warstwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Białka Dżem owocowy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować