Ciasto szyszkowa Biała Dama

  • wyświetlono: 4439 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Miałam nadmiar ryżu preparowanego i brak pomysłu na jego wykorzystanie,więc skorzystałam z tego prostego,szybkiego,a jakże smacznego ciacha bez pieczenia :-) Połączenie muszelek czekoladowych,ryżu i kajmaku z masą z mleka w proszku gra idealnie a jak smakuje...sami się przekonajcie!!!

Zdjęcie do publikacji.
  • 12 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

puszka masy krówkowej 400 g
100 g ryżu preparowanego
50 g Kasi
4 łyżki mleka np.3\2 %
100 g muszelek pszennych o smaku czekoladowym ( dostępne w Biedronce )
Masa:

0,5 szkl mleka np.3\2 %
0,5 szkl cukru (pominęłam,kto lubi bardziej słodkie daje )
cukier waniliowy
200 g Kasi
2 szkl.mleka w proszku Mlekowita

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto szyszkowa Biała Dama

  • Szyszkowa biała dama.1. Mleko 4 łyżki podgrzewamy z Kasią na małym ogniu,gdy Kasia się rozpuści wrzucamy masę krówkową i mieszamy do połączenia składników,ściągamy z ognia i wsypujemy ryż preparowany z muszelkami
  • Szyszkowa biała dama.2. ,wszystko dokładnie mieszamy i dzielimy na 2 części wykładamy połowę masy "szyszkowej"do tortownicy u mnie okrągła 22 cm.
  • Szyszkowa biała dama.3. Foremkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia,spód oraz boki osobnym paskiem papieru.Całość ugniatamy łyżką,wyrównujemy,wkładamy do lodówki,zabieramy się za masę.
  • Szyszkowa biała dama.4. Mleko 0,5 szkl.podgrzewamy z cukrami,u mnie tylko z cukrem waniliowym.
    Masło ucieramy na puch i partiami dodajemy raz ciepłe mleko z cukrami,raz sypkie mleko w proszku cały czas miksując do wykończenia wszystkich składników.
    Tak przygotowaną masę wylewamy na "szyszkowy spód"
  • Szyszkowa biała dama.5. i przykrywamy drugą połową masy "szyszkowej".
  • Szyszkowa biała dama.6. Przyznam się Wam,że miałam mały problem z tą górą,więc zrobiłam tak odrysowałam sobie na papierze do pieczenia okrąg mojej tortownicy wyłożyłam masę "szyszkową"i włożyłam na deseczce drewnianej do zamrażalnika na ok.30-45 min,a tortownicę na ten czas do lodówki.
    Następnie tak schłodzoną masę spokojnie nałożyłam na górę,odkleiłam papier i docisnęłam lekko.

    Ciacho najlepsze jest następnego dnia,ale jak wiecie jestem strasznym łakomczuchem,tak więc kroiłam jeszcze w tym samym dniu,ale Wam polecam,aby jednak przez noc stało ciacho w lodówce ;-)

Porady

Ciacho najlepsze jest następnego dnia,gdy postoi w lodówce przez noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kajmakciastobezpieczeniaryżpreparowanymlekowproszku

Komentarze

Podobne przepisy

Biała dama

Dodane przez: Dominika22

Biała Dama

Jeśli zamiast biszkoptu użyjemy...

biała dama

Dodane przez: bieniaszka

Biała dama z adwokatem

Oto moja wersja tego pysznego nie...

Tort Biała Dama

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Tort Biała Dama

Biała Dama to lekkie ciasto na...

ciasto 'różowa 'Dama'

Dodane przez: TruskawkowaPoziomka

Ciasto 'różowa Dama'

Różowa Dama subtelna, delikatna...

“Dama kier”

Dodane przez: mzka

Ciasto “Dama kier”

Już niedługo walentynki. Pyszne...

Sernik na zimno

Dodane przez: Bożena1960

Serniczek na zimno - Biała dama

Chciałabym podzielić się z Wami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE