Śliwki konserwowe (połóweczki)

4.49 (189 ocen)

  • 60 min

Sezon owocowy w pełni proponuję śliwki w zalewie octowej z cynamonem i goździkami.Jest to doskonała przekąska zarówno do obiadu jak i na imprezkę.

  • 60 min

Składniki:

  • ok.6 kg śliwek węgierek
    goździki

    ZALEWA:
    2 litry wody
    2 kg.cukru
    750 ml octu 10%
    3 laski cynamonu
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Śliwki konserwowe (połóweczki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śliwki ułożone w słoiczkach 1. Śliwki myjemy przekrawamy na pół wyjmujemy pestkę i układamy w słoiczkach. Do każdego słoika wrzucamy po 1-2 goździki.
  • śliwki konserwowe 2. Składniki zalewy zagotowujemy, wyjmujemy cynamon i łamiemy na małe kawałki wkładając do każdego słoiczka.Śliwki zalewamy gorącą zalewą zakręcamy i odwracamy do góry dnem na 1,5-2 godziny, po tym czasie odwracamy i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Porady

Z tej porcji zalewy wychodzi około 23 słoiczki typu 300-400 ml. Proporcje cukru i octu można zmienić w zależności od naszych walorów smakowych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Goździki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować