Ślimaczki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z letniego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki , wyrośnięty rozczyn i zagnieść gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25 x 45 cm.
Posmarować roztopionym masłem, powidłami śliwkowymi.
Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.
Zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Roladę pokroić na 16 równych części.
Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej. W każdą wcisnąć połówkę śliwki i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować resztą masła i upiec na rumiano około 30 minut w 170 stopniach.
Komentarze