Ślimaczki drożdżowe ze śliwką

2.5 (2 ocen)

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Bułeczki drożdżowe z musem śliwkowym i nutką cynamonu smakują obłędnie.

  • 1 godz. 50 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • CIASTO:

    20 g drożdży
    300 g mąki
    50 ml mleka
    50 g płynnego masła
    50 g cukru
    1 jajo
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    szczypta soli

    NADZIENIE:

    3 łyżki powideł śliwkowych
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru brązowego
    1 łyżeczka cynamonu
    8 śliwek

    PONADTO:

    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Bułeczki drożdżowe

Ślimaczki drożdżowe ze śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z letniego mleka, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki , wyrośnięty rozczyn i zagnieść gładkie ciasto. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt 25 x 45 cm.
    Posmarować roztopionym masłem, powidłami śliwkowymi.
    Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

    Zawinąć w rulon wzdłuż dłuższego boku.
    Roladę pokroić na 16 równych części.
    Bułeczki ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia jedna obok drugiej. W każdą wcisnąć połówkę śliwki i odstawić do wyrośnięcia.

    Wyrośnięte bułeczki posmarować resztą masła i upiec na rumiano około 30 minut w 170 stopniach.

    Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Śliwki Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować