Śledzie w sosie śliwkowym

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Coś nowego, coś słodkiego, coś pysznego... Polecam spróbować. Śledzie w śliwkowym sosiem z chrupiącymi migdałami i przyprawami korzennymi - pycha!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - matjasy: 3 sztuki
    - śliwki węgierki (mrożone): 200 gramów
    - porto: 0.25 szklanki
    - kolendra (ziarna): 4 sztuki
    - ziele angielskie: 2 sztuki
    - pieprz czarny ziarnisty: 2 sztuki
    - kardamon (ziarenka wyłuskane z 2 sztuk kardamonu): 2 sztuki
    - gałka muszkatołowa: 0.25 łyżeczki
    - cynamon: 0.25 łyżeczki
    - goździki: 2 sztuki
    - migdały: 50 gramów
    - miód: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matjasy moczymy godzinę w zimnej wodzie, zdejmujemy z nich skórę, kroimy na kawałki.
    Migdały zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki.
    Ziarna: kardamonu, ziela angielskiego, pieprzu czarnego, kolendry oraz goździków ucieramy w moździerzu.
  • 2. Śliwki rozmrażamy, zalewamy porto i gotujemy do rozgotowania, dodajemy cynamon, gałkę muszkatołową, miód, i przyprawy korzenne utarte w moździerzu, miksujemy blenderem i jeśli sos jest jeszcze rzadki, odparowujemy aż osiągnięmy porządaną konsystencję. Studzimy. Dodajemy migdały, śledzie, delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    Przed podaniem smakujemi i jeśli jest potrzeba dosładzamy odrobinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować