Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną

4.46 (185 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Przyznam szczerze, że śledzie jem od święta, choć lubię takie dobrze przyrządzone, a szczególnie w wersjach bardziej słodkich. Niestety w mojej rodzinie mamy zróżnicowany gust... Jednakże zaprezentowanymi śledziami jest zachwycony każdy, ponieważ posiadają wyraźny smak oraz lekką miodową nutę, która właśnie najbardziej do mnie przemawia. Całość jest niezwykle aromatyczna i po prostu... pyszna! Polecam nie tylko od święta, ale również na co dzień!

  • 40 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 300g solonych filetów śledziowych (*) + mleko/woda do namoczenia
    1/2 szklanki oleju (1 szklanka = 250 ml)
    1 cebula (duża)
    2 łyżki płynnego miodu (płaskie)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka skórki z cytryny
    1 listek laurowy
    2 ziarna ziela angielskiego
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (185 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju z cebulą, miodem i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe wymoczyć w mleku lub wodzie (aż będą miały odpowiedni dla nas smak), a następnie po delikatnym osuszeniu pokroić na mniejsze kawałki.
    Cebulę pokroić w piórka, natomiast olej wymieszać z miodem, pokruszonym listkiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny.
    Wszystkie składniki należy połączyć.
    Całość doprawić odrobiną pieprzu i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki "się przegryzły".

Porady

(*) Można użyć filetów w oleju i wtedy ich nie moczymy. W tym przypadku olej należy zlać i połączyć z miodem, pokruszonym liskiem laurowym, zielem angielskim, sokiem oraz skórką z cytryny. Użyłam miodu wielokwiatowego Huzar.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować