Śledzie w oleju z cebulą

0 (0 ocen)

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Może nie powinnam sama już nie wiem lecz wstawię ponieważ jest dużo młodych którzy pytają mnie jak przygotować dobre śledzie w oleju. Moim zdaniem każdy robi inaczej ja właśnie takie najbardziej lubię i moja rodzina również. Nic w nich specjalnego ale na stole Wigilijnym nie może ich zabraknąć, czy też jesteście tego samego zdania jak ja ?

  • 5 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg śledzi małosolnych,

    460 g filetów śledziowych w oleju,

    500 g cebuli,

    10 łyżek oleju,

    0,5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledzie w oleju z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie 1. Przygotować śledzie małosolne, wylać z nich zalewę przełożyć do miski i wymoczyć co najmniej w trzech wodach. Po wymoczeniu śledzie przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody.
  • śledzie 2. Gdy śledzie małosolne się moczą przygotować cebulę, mniejszą przekroić na pół i pokroić w plasterki większą w półplasterki. Następnie przygotować płaty śledziowe wylać z nich sok z olejem w którym są zalane. Do cebuli przygotowanej pokroić wymoczone śledzie oraz płaty śledziowe.
  • śledzie 3. Do pokrojonych śledzi wsypać pieprz czarny, wlać olej i całość dokładnie wymieszać do połączenia się śledzi z cebulą. Przygotowane tak śledzie przykryć folią aluminiową i odstawić do lodówki aby całość się przegryzła a cebula od śledzi zmiękła.
  • śledzie 4. Tak przygotowane śledzie nadają się nie tylko na święta można je jeść nawet jako dodatek do ziemniaków. My takie właśnie uwielbiamy najbardziej. Jeśli państwu podoba się przepis to zachęcam do ich przygotowania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować