moja cała rodzina uwielbia śledzie, w większości doprawiamy je sami na wiele smaków i sposobów, a to jeden z najprostszych.
Składniki:
1 kg śledzi solonych
4-5 cebul
około 10 ogórków konserwowych
ocet
olej rzepakowy ( może być taki sklepowy, ja kupuję taki od gospodarza tłoczony z własnej uprawy rzepaku)
słoik lub inne naczynie do marynaty
Śledzie w marynacie z oleju rzepakowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.śledzie wymocz w dwóch trzech wodach w każdej minimum 20 min, odcedź na durszlaku lub sicie.
cebulkę pokrój w pół talarki, leciutko osól i dobrze ściśnij ręką cebulkę żeby zmiękła. ogórki pokrój w słupki.
na dno słoika połóż troszkę cebulki i ogórka a na to śledzie dowolnie pokrojone, następnie śledzie skrop obficie octem i znów cebula, ogórek, śledź i znów skrop octem i tak cały słoik należy ułożyć a na koniec zalać olejem rzepakowym. lekko poruszaj widelcem żeby olej wszędzie dotarł. zakręć i odstaw do lodówki. co jakiś czas obracaj słoik żeby marynata równo się rozeszła.
Komentarze