śledzie w marynacie z oleju rzepakowego

4.98 (181 ocen)

moja cała rodzina uwielbia śledzie, w większości doprawiamy je sami na wiele smaków i sposobów, a to jeden z najprostszych.

Składniki:

  • 1 kg śledzi solonych
    4-5 cebul
    około 10 ogórków konserwowych
    ocet
    olej rzepakowy ( może być taki sklepowy, ja kupuję taki od gospodarza tłoczony z własnej uprawy rzepaku)
    słoik lub inne naczynie do marynaty
Wystaw ocenę:

4.98 (181 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe Przystawki

Śledzie w marynacie z oleju rzepakowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. śledzie wymocz w dwóch trzech wodach w każdej minimum 20 min, odcedź na durszlaku lub sicie.
    cebulkę pokrój w pół talarki, leciutko osól i dobrze ściśnij ręką cebulkę żeby zmiękła. ogórki pokrój w słupki.
    na dno słoika połóż troszkę cebulki i ogórka a na to śledzie dowolnie pokrojone, następnie śledzie skrop obficie octem i znów cebula, ogórek, śledź i znów skrop octem i tak cały słoik należy ułożyć a na koniec zalać olejem rzepakowym. lekko poruszaj widelcem żeby olej wszędzie dotarł. zakręć i odstaw do lodówki. co jakiś czas obracaj słoik żeby marynata równo się rozeszła.

Porady

śledzie najlepsze są po 24 godzinach odstania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Olej Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Marynowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować