Śledzie w cytrynowym sosie tatarskim

5 (2 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowana przystawka , zasmakuje na pewno wielbicielom takiej słodyczy - jakimi są śledzie . Ucieszy i oczy , i podniebienie:)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 filety śledziowe
    3 łyżki oleju
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 cebuli
    Sos:
    6 łyżek majonezu
    6 łyżek jogurtu typu greckiego
    3 łyżki posiekanych grzybków marynowanych
    1 czerwona cebulka
    2 ogórki konserwowe
    2 jajka ugotowane na twardo
    2 łyżki soku z cytryny
    2 szczypty cukru
    sól i pieprz cytrynowy do smaku
    Dodatkowo:
    dowolna dekoracja
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sos tatarski Przekąski

Śledzie w cytrynowym sosie tatarskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w cytrynowym sosie tatarskim 1. Dzień przed robieniem przystawki , płaty śledziowe zalewam wodą na ok. 2 godziny , moczę , odcedzam . Płaty posypuję pokrojoną w kostkę cebulą , skrapiam olejem i sokiem cytrynowym , nakrywam , odstawiam w chłodne miejsce . W dniu składania całości grzybki marynowane , cebule , ogórki konserwowe , kroję w drobną kosteczkę , jajka trę na tarce o dużych oczkach , dodaję majonez , jogurt ,sok z cytryny , cukier , sól , pieprz cytrynowy , mieszam . Śledzie wyjmuje z marynaty , lekko osączam , kroję w paseczki , dodaję do sosu , mieszam , odstawiam na godzinę . Po tym czasie mieszam jeszcze raz , nakładam do salaterek , dekoruję , podaję .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować