Śledzie pod buraczaną pierzynką

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Oczywiście na świątecznym stole, i nie tylko, nie może zabraknąć śledzi. Nie chodzi tylko o samo stwierdzenie, że "rybka lubi pływać". Po prostu musi, i już! Ta "rybka jest szybka" w przygotowaniu i smakuje obłędnie. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 matiasów
    4 ugotowane ziemniaki
    2 średniej wielkości ugotowane buraki
    3 ogórki kiszone
    1 czerwona cebula
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Śledzie pod buraczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie pod buraczaną pierzynką 1. Śledzie kroimy na 2 cm paski (poprzecznie).
    Ziemniaki, ogórki i buraki w kostkę.
    Cebulę siekamy i sparzamy. Studzimy.
    Rybę, ziemniaki, ogórki i cebulę łączymy z majonezem i śmietaną. Do smaku doprawiamy pieprzem. Układamy na dno naczynia do serwowania. Na wierzch kładziemy pokrojone buraki.
    Schładzamy przed podaniem.
    Jeśli nie macie pewności odnośnie zasolenia śledzi, proponuję uprzednio namoczyć, przez godzinę (raz wymieniając wodę).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Matias

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować