Śledź pod buraczaną pierzynką warstwowo

4.5 (165 ocen)

Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się prezentuje, dlatego najlepiej przygotować ją w szklanym naczyniu. U mnie niestety było zajęte przez inna sałatkę.

Składniki:

  • 2 słoiki plastrów śledziowych marynowanych w zalewie octowej
    4-6 ziemniaków
    4-6 buraków
    4 jajka ugotowane na twardo
    5 czubatych łyżek majonezu
    5 łyżek śmietany 12%
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Śledź pod buraczaną pierzynką warstwowo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki i buraki ugotować w mundurkach. Gdy przestygną obrać i pokroić w kostkę.
  • 2. Śledzie odcedzić z zalewy, również pokroić w kostkę.
  • 3. Zrobić sos – wymieszać majonez ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Śledź pod buraczaną pierzynką warstwowo 4. W naczyniu układać warstwy w następującej kolejności: śledzie, ziemniaki (trochę je posolić), buraki i jajka.
  • Śledź pod buraczaną pierzynką warstwowo 5. Na każdej warstwie rozłożyć sos, również na górze. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Sałata Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować