Śledzie domowe

0 (0 ocen)

  • 366 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepis Trine Hahnemann , jednej z guru skandynawskiego "home cooking".

  • 366 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 solonych filetów śledziowych
    1 czerwona cebula pokrojona w krążki
    2 marchewki pokrojone w talarki
    2 gałązki koperku, same listki
    Zalewa : 400 ml wody
    250ml cukru pudru
    2 liście laurowe
    2 łyżki całych ziaren pieprzu
    1 łyżka ziaren kolendry
    2 łyżki ziaren gorczycy
    10 goździków
    400 ml białego octu winnego
    15 ziaren ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Śledzie domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie zalałem zimną wodą, odstawiłem na 6 godzin.

    Zagotowałem składniki zalewy w rondlu, zmniejszyłem ogień, gotowałem przez 30 minut
    ( zalewa powinna lekko bulgotać ). Zdjąłem z ognia, ostudziłem.

    Odsączyłem filety, pokroiłem je na 3-centymetrowe kawałki. Włożyłem do wysterylizowanych słoików ( można do jednego dużego ), przekładałem cebulą, marchwią i koperkiem, zalałem chłodną zalewą. Zakręciłem dobrze słoiki, odstawiłem do lodówki na tydzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować