Próbowaliście? Jeśli nie, to koniecznie musicie nadrobić
30 min
Składniki:
1 kg tuszki ryb ( u mnie śledzie)- mogą też być filety innych ryb
mąka do opanierowania
sól do oprószenia ryby
zalewa:
5 szkl wody
1 szkla octu
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
2 liście laurowe
4 ziela ang
1 cebula
olej rzepakowy do smażenia
Śledź z cebulą w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby oprószamy solą, panierujemy w mące, smażymy na rumiano z obu
stron. Rybę osączamy z nadmiaru tłuszczu. Wodę, ocet z cukrem i solą
praz listkami i ziele ang zagotowujemy. Cebulę kroimy w piórka. Do
naczynia układamy na dno połowę pokrojonej cebuli, układamy ryby,
posypujemy resztą cebuli, zalewamy gorącą zalewą. Ryba najlepiej
smakuje na drugi dzień, jak przegryzą się smaki.
Komentarze