Śledź opiekany w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie pokroić w kawałki posypać przyprawą do ryb, przyprawa uniwersalna i pieprzem.
Zostawiamy na 10 min
2.Przygotowujemy zalewę:
Wszystkie podane składniki do jednego garnka dajemy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
3.Panierowanie kawałków śledzi:
Panierujemy w roztrzepanym jajku , następnie do mąki i na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron. Upieczone śledzie odkładamy na papierowy ręcznik.
4.Układamy wystudzone śledzie w słoiku i zalewamy zalewą octową tak zęby zalewa przykryła śledzie.
5.NIE UCISKAMY mocno zapieczonych śledzi w słoiku ponieważ będą jeszcze pęcznieć pod wpływem zalewy i później przy wyciąganiu takie uciśnięte się kruszyć.
Komentarze