Śledź opiekany w zalewie octowej

4.48 (145 ocen)

  • 30 min

Śledzika po prostu nie może zabraknąć w czasie wielkiego ucztowania...

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5 kg. śledzia zielonego
    3 łyżki przyprawy do ryb
    przyprawa uniwersalna/ pieprz

    Do panierowania śledzia:
    ok. 4 jajka
    mąka
    tłuszcz do smażenia

    ZALEWA*
    4 cebule ( kroimy dowolnie)
    6 szklanek wody
    1 szklanka octu 10%
    4 łyżki cukru
    2 łyżki (płaskie) soli
    ziele angielskie
    liść laurowy
    pieprz ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Śledź opiekany w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledź opiekany w zalewie octowej 1. Śledzie pokroić w kawałki posypać przyprawą do ryb, przyprawa uniwersalna i pieprzem.
    Zostawiamy na 10 min
  • Śledź opiekany w zalewie octowej 2. Przygotowujemy zalewę:

    Wszystkie podane składniki do jednego garnka dajemy zagotować i odstawić do wystygnięcia.
  • Śledź opiekany w zalewie octowej 3. Panierowanie kawałków śledzi:
    Panierujemy w roztrzepanym jajku , następnie do mąki i na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron. Upieczone śledzie odkładamy na papierowy ręcznik.
  • Śledź opiekany w zalewie octowej 4. Układamy wystudzone śledzie w słoiku i zalewamy zalewą octową tak zęby zalewa przykryła śledzie.
  • Śledź opiekany w zalewie octowej 5. NIE UCISKAMY mocno zapieczonych śledzi w słoiku ponieważ będą jeszcze pęcznieć pod wpływem zalewy i później przy wyciąganiu takie uciśnięte się kruszyć.

Porady

Dobrze je zrobić kilka dni wczesniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować