Śledź smażony w zalewie octowej

4.51 (162 ocen)

Pyszny, aromatyczny i mięciutki, po prostu rozpływa się w ustach

Składniki:

  • 2 kg świeżych śledzi
    sól i pieprz do przyprawienia
    mąka do obtoczenia
    olej do smażenia
    zalewa octowa :
    1,5 litra wody + 1 szklanka octu 10 % + 1,5 łyżki soli + 2,5 łyżki cukru
    + ziele angielskie + pieprz ziarnisty + 3 - 4 listki laurowe
    3 większe cebule pokrojone w krążki
Wystaw ocenę:

4.51 (162 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki

Śledź smażony w zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16ou7rv 1. Śledzie wypatroszyć, umyć, posolić i posypać pieprzem, obtoczyć lekko w mące i usmażyć na gorącym oleju.

    Wodę na zalewę zagotować, dodać pokrojoną cebulę i inne składniki bez octu i cukru. Po 10 minutach wlać ocet i dodać cukier, jak się zagotuje odstawić i przestudzić.

    Śledzie układać warstwami w głębokim naczyniu i każdą zalać letnią zalewą razem z cebulą.
  • image-1cnn7it 2. Odstawić w chłodne miejsce do przegryzienia.
    Najlepsze są po 3 dniach, ale można je przechowywać przez około 2 tygodnie.... a może jeszcze dłużej....niestety u mnie nigdy tyle nie leżały, więc dokładnie nie podam.

    Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować