Skrzydełka kurczaka pieczonew diabelskim sosie

0 (0 ocen)

Skrzydełka pieczone w rękawie z jarzynami. Warzywa posłużyły do przygotowania pysznego, pikantnego i niezwykle aromatyczny sosu. Sposób na udany obiad i niewątpliwy zachwyt Domowników.

Składniki:

  • Do załadowania rękawa:
    10 skrzydełek z kurczaka (łącznie ok. 850g)
    2 większe marchewki (łącznie 300g)
    100 g selera
    1 duża biała cebula (120g)
    1 szklana wody
    1 liść laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    1/3 łyżeczki ziarnistego pieprzu kolorowego
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta

    Dodatkowo:
    2 łyżki masła
    250 g śmietanki 12%
    ok. 1/2 szklanki wody
    1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej
    przyprawa typu Vegeta do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mus Musy Dania główne Przystawki Krem

Skrzydełka kurczaka pieczonew diabelskim sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w diabelskim sosie 1. Rękaw napełnić mięsem, obranymi i pokrojonymi na małe kawałki warzywami oraz przyprawami. Wlać wodę i szczelnie zamknąć. Pakunek delikatnie przemieszać.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 2. Piec 40 - 45 min (200 st. C). Zawartość rękawa przełożyć do naczynia. Mięso odłożyć, liść laurowy i ziele angielskie usunąć.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 3. Pozostałe składniki z rękawa zblendować.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 4. W rondlu rozpuścić masło, wsypać paprykę. Na tłuszczu zrumienić wystudzone skrzydełka. Mięso wyjąć.
  • Skrzydełka w diabelskim sosie 5. Do tłuszczu ze smażenia wlać ok. 1/2 szklanki wody, zmiksowaną masę oraz śmietankę. Mieszając, zagotować. Sos doprawić Vegatą i podawać razem ze skrzydełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować