Skrzydełka w czerwonej kapuście

0 (0 ocen)

Sposób na obiad w stylu "sam się robi". Przede wszystkim zdrowa i dietetyczna forma przygotowania skrzydełek w rękawie do pieczenia - bez użycia piekarnika. Pakunek gotowałam w garnku z wodą - mięsko wyszło pysznie soczyste.

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka

    Do natarcia mięsa:
    sól
    pieprz czarny mielony
    papryka słodka mielona

    Do naładowania worka:
    300 g poszatkowanej kapusty czerwonej (2 kopiaste szklanki)
    1 większa biała cebula (120g)
    2 łyżki posiekanej mięty
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 łyżki oliwy
    6 łyżek ketchupu pikantnego
    5 łyżek wody
    przyprawa typu Vegeta do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne Przystawki

Skrzydełka w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skrzydełka w czerwonej kapuście 1. Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć solą, pieprzem i dość obficie papryką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
  • Skrzydełka w czerwonej kapuście 2. W naczyniu wymieszać kapustę, posiekaną cebulę, zieleninę, oliwę, ketchup i wodę. Doprawić do smaku, mając na uwadze, że skrzydełka również wstępnie przyprawiono.
  • Skrzydełka w czerwonej kapuście 3. Worek (rękaw) do pieczenia napełnić zamarynowanym mięsem i kapustą z dodatkami. Szczelnie związać oba końce rękawa, delikatnie przemieszać. Pakunek umieścić w garnku tak, by związane końce nieco wystawały. Całość zalać wodą (woda musi całkowicie zakryć worek), szczelnie przykryć pokrywą.
  • Skrzydełka w czerwonej kapuście 4. Doprowadzić do wrzenia - gotować na dość małym ogniu 40 min. Pakunek wyjąć z wody, rozciąć, zawartość przełożyć do naczynia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować