Sposób na obiad w stylu "sam się robi". Przede wszystkim zdrowa i dietetyczna forma przygotowania skrzydełek w rękawie do pieczenia - bez użycia piekarnika. Pakunek gotowałam w garnku z wodą - mięsko wyszło pysznie soczyste.
Składniki:
8 skrzydełek z kurczaka
Do natarcia mięsa:
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
Do naładowania worka:
300 g poszatkowanej kapusty czerwonej (2 kopiaste szklanki)
1 większa biała cebula (120g)
2 łyżki posiekanej mięty
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki oliwy
6 łyżek ketchupu pikantnego
5 łyżek wody
przyprawa typu Vegeta do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Skrzydełka w czerwonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, wysuszyć, natrzeć solą, pieprzem i dość obficie papryką. Włożyć na kilka godzin do lodówki.
2.W naczyniu wymieszać kapustę, posiekaną cebulę, zieleninę, oliwę, ketchup i wodę. Doprawić do smaku, mając na uwadze, że skrzydełka również wstępnie przyprawiono.
3.Worek (rękaw) do pieczenia napełnić zamarynowanym mięsem i kapustą z dodatkami. Szczelnie związać oba końce rękawa, delikatnie przemieszać. Pakunek umieścić w garnku tak, by związane końce nieco wystawały. Całość zalać wodą (woda musi całkowicie zakryć worek), szczelnie przykryć pokrywą.
4.Doprowadzić do wrzenia - gotować na dość małym ogniu 40 min. Pakunek wyjąć z wody, rozciąć, zawartość przełożyć do naczynia.
Komentarze