Skórka pomarańczowa do deserów i syrop ze skórki do herbatki

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Skórka z pomarańczy ma wiele właściwości leczniczych, zapobiega cholesterolowi, walczy ze zgagą, uśmierza problemy żołądkowe. Poza tym jest bogata w błonnik, ma mało kalorii i wiele innych zalet. Także żal by lądowała w koszu...

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skórka obrana z ok 10 pomarańczy

    1,5 kg cukru

    15-20 ziaren kardamonu

    2 laski kory cynamonu

    1 łyżka goździków

    0k 2,5l wody
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Skórka pomarańczowa do deserów i syrop ze skórki do herbatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórki oczyścić z białej części tak bardzo jak jest to możliwe, pokroić w drobną kosteczkę i obgotować trzykrotnie.
  • Skórka pomarańczowa do deserów i syrop ze skórki do herbatki 2. Po osączeniu z ostatniego obgotowania zasypać cukrem, dodać resztę składników.
  • 3. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok. 45-60 min.
  • 4. Zlać syrop do wyparzonych słoiczków ( zostawiając trochę ze skórką), zakręcić i odstawić do góry dnem. Następnie podgrzać pozostały syrop ze skórką ( usunąć tylko cynamon) i tak samo zamknąć w słoiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować