Skórka z pomarańczy ma wiele właściwości leczniczych, zapobiega cholesterolowi, walczy ze zgagą, uśmierza problemy żołądkowe. Poza tym jest bogata w błonnik, ma mało kalorii i wiele innych zalet. Także żal by lądowała w koszu...
Skórka pomarańczowa do deserów i syrop ze skórki do herbatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skórki oczyścić z białej części tak bardzo jak jest to możliwe, pokroić w drobną kosteczkę i obgotować trzykrotnie.
2.Po osączeniu z ostatniego obgotowania zasypać cukrem, dodać resztę składników.
3.Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować ok. 45-60 min.
4.Zlać syrop do wyparzonych słoiczków ( zostawiając trochę ze skórką), zakręcić i odstawić do góry dnem. Następnie podgrzać pozostały syrop ze skórką ( usunąć tylko cynamon) i tak samo zamknąć w słoiczki.
Komentarze