Syrop wiśniowy i wisienki do deserów

4.5 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do deserów, tortów. Syrop jest niezbędny np. do nasączania biszkoptów.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg wiśni
    1 kg cukru
    alkohol - wódka
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop wiśniowy i wisienki do deserów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wydrylowane wiśnie zasypać cukrem i pozostawić do następnego dnia. Zlać sok, zagotować i zalać ponownie wiśnie. Następnego i kolejnego dnia czynność powtórzyć. Następnie przełożyć wiśnie do słoiczków. Dodać syrop tak do 1/3 wysokości słoiczka, a resztę dopełnić alkoholem. Zamknać szczelnie nakrętką.
    Pozostały syrop zagotować i gorący przelać do słoiczków. Zamknąć nakrętką. Odwrócić denkiem do góry i pozostawić do wystudzenia.
    Taki syrop nadaje się np. do nasączania biszkoptów. Wersja z alkoholem oczywiście tylko dla dorosłych.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować