Zapraszam na pyszne ciacho z książki Siostry Anastazji.Dodam tylko, że następnym razem zamienię ciasto kokosowe na sezamowe, bo jak na mój gust zbyt mało sezamu w sezamie

Składniki:

  • Ciasto kruche I:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny
    1 łyżka smalcu
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    6 żółtek
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki kwaśnej śmietany

    Sezam:
    15 dag ziaren sezamu
    2 łyżki płynnego miodu
    10 dag margaryny
    1/4 szklanki cukru pudru

    Kokos:
    6 białek
    1/2 szklanki cukru kryształu
    10 dag wiórek kokosowych
    1 mały słoik powideł śliwkowych

    Ciasto kruche II :
    20 dag mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru pudru
    5 dag margaryny
    2 łyżki płynnego miodu
    1 łyżeczka sody
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany

    Orzechy:
    20 dag posiekanych orzechów włoskich
    10 dag margaryny
    1/2 szklanki cukru
    3 łyżki miodu

    Masa:
    3/4 litra mleka
    1/2 szklanki cukru
    1 1/2 kostki masła
    3 budynie kokosowe
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    10 dag wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Sezam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche 1- Wszystkie składniki na ciasto zagniatam, dzielę na dwie części, rozwałkowuję i wykładam na dwie blaszki do pieczenia.
    Sezam- Wszystkie składniki zagotowuję, studzę i wykładam na wierzch jednego placka, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180;C na 220-25 minut. Wyjmuję i studzę.
    Kokos- Białka ubijam z cukrem, dodaję wiórki i delikatnie mieszam. Drugie ciasto surowe najpierw smaruję powidłami i na wierzch wykładam ubite białka z kokosem. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut.Wyjmuję i studzę.
    Kruche ciasto 2- Z podanych składników wyrabiam kruche ciasto i wykładam na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
    Orzechy- Wszystkie składniki mieszam podgrzewając. Wykładam na ciasto miodowe i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 20-25 minut. Upieczone odstawiam by wystygło.
    Masa- Z mąki, budyniu, mleka i cukru gotuję budyń. Nakrywam folią spożywczą i odstawiam by całkowicie wystygł. Masło ucieram dodając po łyżce zimny budyń i wiórki kokosowe.
    Na spód kładę ciasto z sezamem, wykładam połową masy budyniowe, przykrywam ciastem z orzechami, wykładam pozostałą masą i całość przykrywam ciastem z kokosem. Wierzch ozdobiłam kleksami polewy czekoladowej

Porady

Do wszystkich ciast użyłam dużej blaszki do pieczenia o wym. 26x38 cm

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować