Serowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i miękka margaryną na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do cista, wlać olej roślinny. Ciasto delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Ciasto podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej wsypać wiórki kokosowe, do czwartej wsypać kisiel. Blaszkę o wymiarach 21x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić w niej ciasto. Każdy placek upiec osobno w piekarniku nagrzanym do 170 - 180 stopni C.
2.Masa serowa:
Ser zmielić 2 razy. Jajka utrzeć z cukrem i margaryną. Całość zmiksować. Podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Budyń rozprowadzić w mleku, wlać do gotującej się masy serowej, gotować kilka minut cały czas mieszając.
3.Ostudzone placki przekładać gorącą masą serową. Na spód placek kakaowy, masa serowa, placek z kisielem, masa serowa, placek makowy, masa serowa i na wierzch placek kokosowy. Wierz ciasta polać czekoladową polewą.
Komentarze