Przekładaniec piernikowo-serowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

ciasto upiekłam dla męża na urodziny

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto piernikowe
    3 szklanki mąki pszennej
    ½ szklanki cukru
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    szczypta soli
    szczypta pieprzu
    szczypta ostrej papryki w proszku
    10 dag margaryny Palma z murzynkiem
    2 jajka
    3 łyżki miodu
    3 łyżki śmietany 18%
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki mleka

    Masa serowa:
    1 szklanka mleka
    10 dag margaryny Palma z murzynkiem
    ¾ szklanki cukru
    1 kg białego sera (zmielonego)
    4 jajka
    skórka z otartej cytryny
    aromat cytrynowy
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Polewa z żelatyną:
    4 łyżki cukru
    2 łyżki wody
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka kakao
    2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
    5 dag masła
    1 łyżka żelatyny
    3 łyżki wody

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Przekładaniec piernikowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, kakao do ciast, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać margarynę, jajka, miód, śmietanę i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe 2 placki i ostudzić.
  • 2.
    Do garnka wlać ½ szklanki mleka, dodac margarynę i wsypać cukier. Całość wymieszać, roztopić i zagotować. Zmielony ser przełożyć do miski, dodać surowe jajka, otartą skórkę z cytryny i kilka kropli aromatu. Zmiksować mikserem, a następnie przełożyć do gotującego się mleka, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku (½ szklanki) rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Dokładnie razem wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować razem 2 minuty. Gorącą masą serową przełożyć ostudzone placki piernikowe i lekko docisnąć.
  • 3. Polewa
    Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, śmietanę, kakao do ciast i kawę zbożową Inka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać, aby masło się roztopiło i składniki połączyły. Do gorącej wody wsypać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać do polewy, ponownie rozmieszać i gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi,
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować