Przekładaniec piernikowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę pszenną, dodać cukier, kakao do ciast, przyprawę do piernika oraz szczyptę soli, pieprzu i ostrej papryki w proszku. Wszystko razem wymieszać łyżką. Następnie dodać margarynę, jajka, miód, śmietanę i rozpuszczoną w mleku sodę oczyszczoną. Wszystko razem posiekać i zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy równe części. Każdą część ciasta rozłożyć w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 17 minut w temperaturze 180 °C. Ciepłe ciasto delikatnie wyciągnąć na papierze do pieczenia z formy. W taki sam sposób upiec pozostałe 2 placki i ostudzić.
2.
Do garnka wlać ½ szklanki mleka, dodac margarynę i wsypać cukier. Całość wymieszać, roztopić i zagotować. Zmielony ser przełożyć do miski, dodać surowe jajka, otartą skórkę z cytryny i kilka kropli aromatu. Zmiksować mikserem, a następnie przełożyć do gotującego się mleka, razem wymieszać i zagotować. W pozostałym mleku (½ szklanki) rozmieszać budyń śmietankowy i mąkę ziemniaczaną. Wlać do gotującej się masy serowej. Dokładnie razem wymieszać, zagotować na małym ogniu i gotować razem 2 minuty. Gorącą masą serową przełożyć ostudzone placki piernikowe i lekko docisnąć.
3.Polewa
Do rondelka wsypać cukier, dodać wodę, śmietanę, kakao do ciast i kawę zbożową Inka. Wszystko razem wymieszać i zagotować. Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i razem wymieszać, aby masło się roztopiło i składniki połączyły. Do gorącej wody wsypać żelatynę i całość dokładnie wymieszać. Następnie wlać do polewy, ponownie rozmieszać i gęstniejącą polewę rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować wiórkami kokosowymi,
Komentarze