Serowo-ryżowe miseczki z ciecierzycą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidorki zalać wrzątkiem i pozostawić na około 5 minut,następnie ściągnąć z nich skórkę,usunąć pestki i pokroić na ćwiartki.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy,wrzucić obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek i zeszklić,następnie dodać pomidory i koncentrat pomidorowy i dusić przez 10 minut,na końcu dodać ciecierzycę,natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku i dusić kolejne 5 minut,zestawić z ognia.
2.Foremki na mini tarty wysmarować masłem.
Ugotowany ryż połączyć z parmezanem na jednolitą masę.
Przygotowaną masę umieścić w foremkach robiąc na środku wgłębienie.
Do wgłębienia włożyć ciecierzycę z pomidorami na wierzchu położyć kulki mini mozzarelli.
Foremki ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 10-15 minut.
Przed podaniem udekorować sałatą i bazylią.
Komentarze