Serowe łódeczki z ciecierzycą w pomidorach

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min

Pyszna i ładnie wyglądająca potrawa czyli ciecierzyca z pomidorami w serowych łódeczkach

  • 1 min

Składniki:

  • Zestaw B

    SKŁADNIKI PODSTAWOWE :

    1 puszka ugotowanej ciecierzycy (400 g)
    1 puszka pomidorów (400 g)
    6-7 plastrów żółtego sera

    SKŁADNIK DODATKOWY :

    1 szklanka bulionu z indyka

    SKŁADNIKI ROBOCZE :


    4 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    czerwona, suszona papryka
    duża garść szczypiorku
    natka pietruszki, mała garść do potrawy, reszta do dekoracji
    1 łyżka oleju

    blaszka do eklerków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Serowe łódeczki z ciecierzycą w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-25fo4h6 1. Na patelnie wlać łyżkę oleju, na rozgrzany olej wrzucić ciecierzycę, chwilkę podsmażyć, dodać pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bulion oraz doprawić do smaku solą, pieprzem, suszoną papryką. Gotować na małym ogniu przez około 10 minut (zeby pomidory z puszki się rozgotowały a sok trochę odparował), pod koniec dodać posiekany szczypiorek oraz natkę pietruszki.
  • image-09xhijt 2. Ser pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć nim foremki. Do środka nakładać ciecierzyce.
    Blaszkę wstawić do piekarnika na około 5-10 minut ( lub do momentu aż ser się stopi i uformują się z niego "łódeczki") i zapiec w 200 C .
    Po zapieczeniu studzimy i delikatnie wyciągamy z foremek.
    Dekorujemy natka .

Porady

Zamiast blaszki do eklerków, można użyć blaszki lub silikonowych foremek do babeczek

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Pomidor Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować