Długo myślałam jak wykorzystać aronię, którą zebrałam latem i zamroziłam. Postanowiłam zrobić z niej knedle i był to świetny pomysł, gdyż wyszły one wyśmienite i co ważne - bardzo syte:)
45 min
Składniki:
Składniki na około 30 szt.:
650 g twarogu
2 szklanki mąki
1 jajko
100 g rozmrożonych truskawek
½ szklanki aronii (lub/i borówek)
30 listków świeżej mięty
60 migdałów
1 szklanka rodzynek
mąka
szczypta soli
3 łyżeczki cukru
Serowo-aroniowe knedle z migdałami, rodzynkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozcieramy łyżką, truskawki i aronię rozdrabniamy blenderem, łączymy razem. Dodajemy mąkę, jajko, cukier i szczyptę soli i wyrabiamy na jednolitą masę.
2.Ciasto serowo-aroniowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm.
3.Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie po 2 migdały, łyżeczkę rodzynek i po listku mięty, zlepiamy jak pierogi, formujemy kule, obtaczamy w mące i przekładamy na posypaną mąką deskę.
4.Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
Komentarze