Serowo-aroniowe knedle z migdałami, rodzynkami i miętą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Długo myślałam jak wykorzystać aronię, którą zebrałam latem i zamroziłam. Postanowiłam zrobić z niej knedle i był to świetny pomysł, gdyż wyszły one wyśmienite i co ważne - bardzo syte:)

  • 45 min

Składniki:

  • Składniki na około 30 szt.:
    650 g twarogu
    2 szklanki mąki
    1 jajko
    100 g rozmrożonych truskawek
    ½ szklanki aronii (lub/i borówek)
    30 listków świeżej mięty
    60 migdałów
    1 szklanka rodzynek
    mąka
    szczypta soli
    3 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Serowo-aroniowe knedle z migdałami, rodzynkami i miętą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozcieramy łyżką, truskawki i aronię rozdrabniamy blenderem, łączymy razem. Dodajemy mąkę, jajko, cukier i szczyptę soli i wyrabiamy na jednolitą masę.
  • 2. Ciasto serowo-aroniowe partiami przekładamy na posypaną mąką stolnicę, rolujemy w wałek grubości około 4 cm, następnie kroimy go na kawałki co 4 cm.
  • 3. Każdy rozpłaszczamy ręką, nakładamy na nie po 2 migdały, łyżeczkę rodzynek i po listku mięty, zlepiamy jak pierogi, formujemy kule, obtaczamy w mące i przekładamy na posypaną mąką deskę.
  • 4. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut od wypłynięcia.
  • 5. Podajemy polane śmietaną i posypane cukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Lody aroniowe z rodzynkami

To może cię zainteresować