Kokosowo-aroniowe ciasto

4.95 (177 ocen)

To pyszne i proste ciasto na każdą kieszeń. Taki sposób wykorzystania aronii polecam w100%. Ciasto nie tylko smakuje, ale zawiera w sobie pozbawione cierpkości, zdrowe owoce lata! Dodatkowo w trakcie przygotowania nadzienia otrzymujemy pyszny aroniowy sok:)

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto kruche:
    - 3 szklanki mąki tortowej,
    - 1 kostka margaryny,
    - 5 łyżek cukru pudru
    - 5 żółtek,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka octu,
    Aronia:
    • 1,5 litry aronii,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • Sok z jednej cytryny
    Kokosowa piana:
    - 5 białek,
    - 3/4 szklanki cukru,
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    - 200g wiórków kokosowych,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 1 szklanka śmietany 18%
Wystaw ocenę:

4.95 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosowo-aroniowe ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto 1. CIASTO:

    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część schładzamy w zamrażalniku, a drugą wykładamy na blaszkę ( 24x36 cm). Ciasto wyłożone na blaszkę można delikatnie posypać grysikiem.
  • wyłożenie owoców 2. Na grysik wykładamy przygotowane owoce aronii.
  • nałożenie warstwy kokosowej 3. Całość przykrywamy warstwą ciasta kokosowego, na którą ścieramy schłodzone ciasto.
  • przed pieczeniem 4. Gotowe pieczemy około 50 minut w 180˚C. Upieczone studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
  • gotowanie aroni 5. ARONIA:Umytą aronie umieszczamy w garnku. Dodajemy do niej cukier oraz sok z cytryny. Całość gotujemy do momentu jak owoce zmiękną i puszczą sok.
  • odsączanie owoców 6. Tak przygotowaną zdejmujemy z ognia i studzimy. Przestudzoną umieszczamy na sicie i odstawiamy na minimum godzinę, by owoce dobrze obciekły. Najlepiej aronie przygotować dzień wcześniej. Wówczas mają czas spokojnie ostygnąć i odsączyć się.
  • 7. KOKOSOWA PIANKA:
    Białka ubijamy. Do ubitych dodajemy cukier. Gdy ten się rozpuści dodajemy śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość miksujemy do połączenia składników. Ciasto wylewamy na aronie. Przykrywamy schłodzoną częścią ciasta. Pieczemy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować