Lody aroniowe

0 (0 ocen)

Od niedawna zaczęłam eksperymentować z owocami aronii. Jak dotąd wykonywałam z jej udziałem tylko soki. Obecnie często stosuję ją do ciast i deserów. Przygotowuje z niej pyszne dżemy. Lody aroniowe okazały się hitem tego lata:).

Składniki:

  • Składniki:
    • 300 ml śmietanki 30%,
    • 2 szklanki aronii,
    • 3 łyżki cukru,
    • 1 cytryna,
    • 2 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 3 łyżki gęstej śmietany,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Lody

Lody aroniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zasypanie cukrem aroni 1. Aronie myjemy i osuszamy. Następnie owoce przekładamy do garnka i zasypujemy 2 łyżkami cukru.
  • studzenie aroni 2. Całość dokładnie mieszamy, stawiamy na gazie i podgrzewamy do momentu jak owoce staną się miękkie (około 30 minut). Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny.
    Po tym czasie aronie ściągamy z ognia, miksujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • ubite jajka 3. Jajko oraz żółtka przekładamy do garnuszka. Dodajemy do nich 1 łyżkę cukru i miksujemy na parze do uzyskania puszystej masy.
  • ubijanie śmietanki 4. Schłodzoną śmietankę ubijamy.
  • dodawanie aronii 5. Do ubitej dokładamy masę jajeczną oraz śmietanę. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy zmiksowana aronie. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie dosładzamy do smaku (cukrem pudrem).
  • gotowa masa przed zamrożeniem 6. Tak przygotowaną masę lodową przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. Mrozimy do uzyskania pożądanej konsystencji. Co około 0,5 godzimy lody mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Aronia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować