Kruche ciasto z dodatkiem sera cheddar, leeko słone, chrupiące... do tego pomidory i mozzarella...właściwie oprócz kiliszka dobrego wina nic więcej nie trzeba...
Serowe tartaletki z pomidorem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystki składniki ciasta umieszczamy w robocie kuchennym i uruchamiamy program, kiedy ciasto zacznie zbijać się w kulę, wyjmujemy z misy, zawijamy w folię i schładzamy okołó godziny w lodówce (lub krócej w zamrażalniku). Ciasto mozna też zagnieść tradycyjnym sposobem- makę rozcieramy palcami z zimnym masłem, jak masa zacznie przypominać mokry piasek, dodajemy żółtko i wodę i bardzo szybko zagniatamy. Im dłużej zagniatamy tym ciasto będzie twardsze po upieczeniu, a my chcemy, aby ono było kruche, ale nie twarde. Wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wylepiamy nim 4 foremki do tartaletek o średnicy 10 cm, wkładamy do lodówki na 15 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st.C. Wyjmujemy foremki z lodówki, nakłuwamy spody widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni. Wyjmujemy i studzimy.
Pomidora myjemy, kroimy w plastry. Potrzebne nam będą 4 zgrabne plasterki o grubości około 0,5 cm, wielkości spodu od tartaletek.
Mozzarellę również kroimy w plastry.
Na wystudzonych spodach układamy plastry pomidora, przykrywamy je plastrami mozzarelli i posypujemy ulubionymi ziołami (u mnie zioła prowansalskie). Wstawiamy na 10 minut do nagrzanego do 190 st. C piekarnika.
Komentarze