Serowe drożdżówki z jabłkiem i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.
Bułeczki: Drożdże zalać ciepłym mlekiem.
2.
W misce wymieszać ze sobą pozostałe składniki. Dodać do mleka z drożdżami i chwilę wyrabiać.
3.
Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsca do wyrośnięcia.
4.
Z ciasta odrywać jednakowe porcje. Formować z nich okrągłe lekko płaskie placki i układać je na blaszce( w pewnych odstępach) wysmarowanej tłuszczem. Na środku za pomocą szklanki delikatnie zrobić dołek.Odstawić do wyrośnięcia.
5.Gdy bułeczki urosną ponownie na środku za pomocą szklanki robimy dołek
Masa serowa: Do miski dodaj ser,jajko, cukier, ziarenka z wanilli, 1/2 skórki z cytryny. Delikatnie miksujemy
6.
Cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczone masło. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy łącząc składniki.
7. Jabłka obieramy, usuwamy gnaizda nasienne. Kroimy w dowolną kostkę i prażymy na suchej patelni około 7 minut
8.Pomarańcze obieramy, i wykrawamy cząstki bez białych włókien
9.Na bułeczki nakładamy masę serową, jabłka i pomarańczę
10. Bułeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 35-40 minut
Komentarze