Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią

0 (0 ocen)

A może macie ochotę na takie bułeczki?Pełne pyszności! Ser, sok pomidorowy, bazylia...A ten zapach... ach!Nie oderwiecie się od nich! Wiem coś o tym :)

Składniki:

  • ok 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)
    3/4 szklanki soku pomidorowego
    1/4 szklanki ciepłej wody
    20g drożdży
    duża łyżka miękkiego masła
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    80-100g sera żółtego pokrojonego w małą kosteczkę/ lub startego
    łyżeczka suszonej bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Ser

Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sok pomidorowy leciutko podgrzewamy.

    W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
  • 2. Do miski wsypujemy prawie całą mąkę, sól, bazylię, dodajemy miękkie masło, pokrojony ser, sok i wodę z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wtedy dzielimy je na 9 części i formujemy z nich gładkie bułeczki.

    Układamy na blaszce (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) do napuszenia na ok 30 minut.

    Pieczemy w temp 190st około 20-25 minut.

    Smacznego :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować