A może macie ochotę na takie bułeczki?Pełne pyszności! Ser, sok pomidorowy, bazylia...A ten zapach... ach!Nie oderwiecie się od nich! Wiem coś o tym :)
Składniki:
ok 1/2 kg mąki (lub ciut więcej)
3/4 szklanki soku pomidorowego
1/4 szklanki ciepłej wody
20g drożdży
duża łyżka miękkiego masła
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
80-100g sera żółtego pokrojonego w małą kosteczkę/ lub startego
łyżeczka suszonej bazylii
Serowe bułki z sokiem pomidorowym i bazylią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sok pomidorowy leciutko podgrzewamy.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
2.Do miski wsypujemy prawie całą mąkę, sól, bazylię, dodajemy miękkie masło, pokrojony ser, sok i wodę z drożdżami. Zagniatamy dokładnie ciasto. Powinno być elastyczne i nie twarde. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wtedy dzielimy je na 9 części i formujemy z nich gładkie bułeczki.
Układamy na blaszce (posmarowanej masłem i podsypanej mąką) do napuszenia na ok 30 minut.
Komentarze