Bułki z bazylią i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Powiem Wam nie było łatwo zrobić im zdjęcia :), zniknęły w tempie ekspresowym!. Genialne połączenie żółtego sera i suszonej bazylii sprawia, że bułeczki nie mają szans dłużej posiedzieć. Spróbujcie sami, banalnie proste i najważniejsze domowe i PYSZNE!.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na 12 sztuk:

    - 45 dag mąki pszennej, u mnie typ 500
    - 3 łyżeczki suszonej bazylii
    - 4 dag świeżych drożdży
    - 2 łyżki oliwy smakowej, u mnie chili
    - 12 dag startego żółtego sera
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 płaska łyżeczka cukru
    - 1 niepełna szklanka letniej wody
    - 1 kopiata łyżka roztopionego masła
    - 1 żółtko do posmarowania bułek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki z bazylią i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z dodatkiem cukru, odstawiamy na 10 minut aby zaczęły fermentować. Do miski przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki, połączyć i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Miskę szczelnie owinąć folią spożywczą i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, ok. 50 minut.

    2. Wyrośnięte ciasto wyjąc na omączony blat, zagnieść i podzielić na 12 części. Formować bułki i układać na formach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 20-25 minut. Wierzch bułek smarujemy rozmąconym żółtkiem, można dodać do żółtka jedną łyżkę mleka. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, czas pieczenia ok. 25 minut, aż staną się rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować