Serowa z orzechowymi grzankami z chipsami

0 (0 ocen)

Jest to moja pierwsza ugotowana zupa serowa, jest wyśmienita Zupa jest aksamitna i wyrazista w smaku. Z dodatkiem grzanek i chipsów bez problemu zaspokoi głód niejednego łasucha .

Składniki:

  • 1,200 ml wody
    100 g serka topionego
    200 g sera edamskiego
    2 żółtka
    sól, pieprz, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa
    1 łyżka szczypiorku
    2 łyżki masła
    30 g orzechów włoskich
    2/3 szkl mleka
    1 duża cebula
    5 kromek chleba
    2 łyżki masła
    6 plasterków wędzonki czosnkowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Bezy Ser

Serowa z orzechowymi grzankami z chipsami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 150g sera edamskiego zetrzeć na tarce o grubych okach. Zalać mlekiem i odstawić na 15 min.
  • 2. W garnku zagotować wodę.
    Do gotującej się wody dodać ser topiony i gotować na wolnym ogniu do roztopienia sera
  • 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na łyżce oleju, posypać mąką i chwile smażyć cały czas mieszając.
  • 4. Zasmażkę dodać do wody z roztopionym serem, cały czas mieszając.
    Następnie dodać moczony ser z mlekiem i gotować 15-20 minut od czasu do czasu mieszając
  • 5. Przyprawić zupę do smaku, ostudzić. Żółtka rozbełtać i cały czas mieszając dodać ją do zupy.
  • 6. Orzechy , szczypiorek i łyżkę masła zmiksować na masę.
    Kromki chleba opiec z oby dwu stron na złoty kolor i posmarować masłem orzechowym
  • 7. Plasterki wędzonki przesmażyć na suchej patelni.
    50 g sera edamskiego zetrzeć na tarce
  • 8. Zupę podawać z grzankami, zupę posypać serem i nałożyć po 2 chipsy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować