Zupa neapolitańska z serkiem śmitankowym i makaronem

4.46 (178 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Osobiście uwielbiam wszystko co serowe, ta zupa wprost podbiła moje i moich córek podniebienie- nie mogłyśmy przestać jeść. Kremowa, mocno serowa- przepyszna . Koniecznie podana z cienkim makaronem, który obkleja się serową zupą. Makaron możemy przygotować w dwóch wersjach- ugotować oddzielnie lub wsypać suchy do gorącej zupy i poczekać aż będzie miękki.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 skrzdełka z kurczaka
    2 marchewki
    1 pietruszka
    1 opalona na gazie cebula
    2 listki laurowe
    150g. tartego sera żółtego np. Goudy
    200g. kremowego serka śmietankowego
    sól,pieprz
    szczypta gałki muszkatołowej
    250g. makaronu Lubella jajeczna 5 jaj
    posiekany szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa serowa Ser

Zupa neapolitańska z serkiem śmitankowym i makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skrzydełka zalać 3 l. zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny.
  • 2. Warzywa obrać umyć ( omijając cebule), dodać do garna wraz z liśćmi laurowymi, gotować na minimalnym gazie do miękkości.
  • 3. Wywar przecedzić do drugiego garnka, dodać tarty ser żółty, gotować na wolnym ogniu do rozpuszczenia się sera co jakiś czas mieszając.
    W między czasie zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • 4. Serek śmietankowy przełożyć do miseczki, wymieszać z chochlą zupy, wlać do garnka.
  • 5. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić.
  • 6. Do miseczek włożyć makaron, zalać zupą.
    Na wierzch położyć plasterki marchewki, posypać szczypiorkiem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować