Serowa tarta z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Kruchy spód, kremowa masa serowa i żurawina. Połączenie żurawiny z serami daje znakomity efekt i smak. Czy może być coś lepszego? Polecamy

  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki,
    0,5 kostki masła,
    2 żółtka,
    4 łyżki śmietany 18%,
    1 łyżeczka cukru,
    szczypta soli,
    0,10 kg suszonych żurawin,
    pół słoika konfitury żurawinowej
    2 sery pleśniowe po 120 g,
    0,15 kg sera żółtego np. gouda.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Serowa tarta z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, śmietanę, cukier, sól. Zagnieść ciasto, owinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • ciasto 2. Następnie ciasto rozwałkować na okrągły placek, przenieść do formy, nakłuć widelcem spód. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C piec około 30minut.
  • rozkładamy sery 3. Ser pleśniowy pokroić w kostkę, rozłożyć na cieście, posypać żółtym serem startym na tarce i na wierzchu rozłożyć konfiturę z żurawiny i posypać suszoną żurawiną.
    Tartę piec jeszcze około 10 minut, aż sery się rozpuszczą i lekko przyrumienią.
  • 4. Podajemy na ciepło. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować