Tarta serowa z gruszką i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarta serowa z kwaśną żurawiną, słodką gruszką i bezą. Robi się ją szybko, spód do tarty można upiec dzień wcześniej. Gruszka w serniku stanowi idealne połączenie. Moja tarta ma jeszcze nutę pomarańczy za sprawą skórki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:




  • spód tarty:
    200 g mąki pszennej typ 500
    50 g mąki krupczatki
    2 żółtka
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
    1 łyżka cukru pudru
    150 g masła zimnego
    2 łyżki zimnej wody

    ser:
    350 g sera twarogowego
    125 ml śmietany kremówki
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej tartej kandyzowanej
    90 g cukru pudru

    4 gruszki
    4 łyżki żurawiny świeżej
    cytryna


    beza:
    2 białka
    100 g cukier kryształ
    1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu winnego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Tarty Desery

Tarta serowa z gruszką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na kruchy spód 1.
    Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, skórkę pomarańczową, puder, żółtka, wodę i całość kroję nożem a potem zagniatam rękoma szybko ciasto. Wstawiam na 15 minut do zamrażalnika. Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Wtedy ciasto się nie przykleja do wałka.
  • spód do tarty podpieczony 2. Formę tarty o średnicy 26 cm smaruję. Wykładam do niej ciasto, i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni i piekę 15-20 minut aż się zrumieni.

  • składniki sernika 3. Ser mielę, zrobiłam to za pomocą blendera bo potrzebujemy małą ilość sera. Przekładam do miski, dodaję jajka, skórkę pomarańczową, cukier puder, budyń, śmietanę kremówkę i miksuję całość ale nie za długo tylko to połączenia się składników około minuty.

  • gruszki na serze 4. Spód tarty wystudzony zalewam masą serową. Gruszki obieram i kroję na pół, wydrążam nasiona. Skrapiam sokiem z cytryny. Układam na serze wgłębieniem do góry. W ser wciskam żurawinę. Białka temp pokojowa ubijam z odrobiną soli na sztywno, ale nie przebijam ich. Dodaję stopniowo po łyżce cukier i dalej ubijam. Cukier ma się rozpuścić i dopiero kolejna jego porcja. Na końcu dodaję mąkę, i ocet winny.
  • beza wyciśnięta na gruszkach 5. Bezę wyciskam za pomocą szprycy na tartę. Resztę bezów wyciskam na blaszkę i piekę razem z tartą. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni termoobieg na 5 minut. Po czym zmniejszam na 130 stopni i piekę jeszcze 45 minut. Po wyłączeniu uchylam drzwiczki i zostawiam do przestudzenia w piekarniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Ser biały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować