Seromakowa zebra

4.46 (169 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetne połączenie sera i maku.Ciasto jest dosc wilgotne.Efektownie wygląda i dobrze smakuje.Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto serowe:
    1 kg sera twarogowego z wiaderka,
    5 jaj,
    3 łyżki oleju,
    3/4 szklanki cukru,
    1 budyn waniliowy,
    2 łyżki mąki,
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia.
    Skorka otarta z pomaranczy

    Ciasto makowe:
    1 puszka maku z bakaliami,
    5 jaj,
    3 łyżki oleju,
    1/2 szklanki cukru,
    3 łyzki mąki,
    1/2 łyzeczki proszku do pieczenia.
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Zebra Desery

Seromakowa zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto serowe:
    Jaja ubijamy z cukrem.Stopniowo dodajemy ser,olej i budyn wymieszany z mąką i proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy skorkę z pomaranczy.
  • 2. Ciasto makowe:
    Jaja ubijamy z cukrem, olejem.dodajemy stopniowo mak.Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • 3. Tortownice (26cm) wykladamy papierem do pieczenia.Zaczynamy od środka formy. Wykladamy najpierw 3 łyżki masy serowej, na to 3 łyzki ciasta makowego i tak do skonczenia ciasta. Wkladamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach ok 60-70 minut.Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Ser biały Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować