Zebra

4.94 (155 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Puszysta i wilgotna

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Tortownica 26 cm

    5 jajek
    2,5 szkl. mąki tortowej
    1,5 szkl. cukru
    niepełna szkl. wody gazowanej lub oranżady
    1 szkl. oleju
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    3 łyżki kakao+ 3 łyżki mąki
Wystaw ocenę:

4.94 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Zebra Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zebra 1. Białka ubiłam z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.
    Dodałam żółtka i wymieszałam na najmniejszych obrotach.Potem dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem i wymieszałam lekko łyżką, dodając olej i oranżadę.
    Ciasto podzieliłam na dwie części, do jednej dodałam kakao, a do drugiej 3 łyżki mąki,wymieszałam,
    Ciasto kładłam po 2 łyżki na przemian na środek tortownicy (26 cm).
    Piekłam ok. 1 godziny w temp. 180*C do suchego patyczka.

Porady

Składniki odmierzane szklanką 250 ml Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem. W czasie pieczenia nie otwieramy piekarnika , bo ciasto opadnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować