Drożdżowa zebra z makiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczne, domowe ciasto drożdżowe z masą makową, słodkim lukrem i cytrusową, orzeźwiającą skórką to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 360g mąki pszennej
    65g masła extra
    36g świeżych drożdży
    100g cukru
    2 jajka
    130ml mleka
    850g masy makowej
    szczypta soli

    Lukier:
    100g cukru pudru
    2-3 łyżki soku z cytryny

    Dodatkowo:
    60g kandyzowanej skórki pomarańczy
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Zebra

Drożdżowa zebra z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa zebra z makiem 1. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy. Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Drożdżowa zebra z makiem 2. Wrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 45x30cm i posmarować masą makową. Pociąć na paski o szerokości odpowiadającej wysokości tortownicy. Jeden pasek zwinąć w ślimaka i ułożyć na środku tortownicy o średnicy 26cm. Pozostałymi paskami owinąć wokół pierwszego aż do wyczerpania ciasta. Następnie odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Drożdżowa zebra z makiem 3. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 40-45minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i wierzch posypać cukrem pudrem.
  • 4. Lukier:
    Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
  • Drożdżowa zebra z makiem 5. Gotowym lukrem polać ciasto i posypać skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować